Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest, Pf.: 92

<< >>

Kiemelt cikkeink

Rácsostartó

Vékonyfalú acél profilokból

Kotormán István

Kőzetgyapot

A szálas hőszigetelések új generációja

Lestyán Mária

Könnyűbeton

Erkélyépítés

Liapor

Sikertelen tetőfelújítás

kedd, október 11, 2011 @ 05:10 DU. Author: Révúti Károly

Egy többszintes lakóépület lapostetőjén járunk. A régi, kavicsolt bitumenes csapadékvíz-szigetelést 2008-ban felújították, ennek ellenére azóta a tetőfödém több helyen beázott.

1. kép

Ami a „felújítás” módját illeti, azt a következő képeken mutatom be.

2. kép

Új szigetelésként egy réteg 3 mm vastag, üvegfátyol betétes oxidbitumenes lemezt olvasztottak a gyöngykavicstól nem teljesen megtisztított felületre. A 2. képen jól látható, hogy a sérült, átlyukadt lemez alatti felület gyöngykavics-maradékos. Ilyen tönkremenetel – ami lépések hatására is keletkezhetett a kavicsok felett – összesen három helyen volt tapasztalható.

3. kép

A 3. kép a tető egy részletét ábrázolja. Látható, hogy korábban kísérleteztek a csapadékvíz-szigetelés „foltozgatásos” javításával – általában sikertelenül. Figyelemre méltó a javító lemezsávok felhordási módja az attikafalak koronájára úgy, hogy a lefedések vízorrbeszegését le sem kalapálták.

4. kép

A 4. kép jó képet ad a felújítási munka minőségéről: a lemezátlapolás felválásáról a faltőben. A szegélylemezt az attikafal lefedéséig vezették fel, ám ott nem rögzítették.

5. kép

Az 5. képen a falszegélyezések minősége figyelhető meg. Figyelemre méltó a szegélyek „tapaszolt” lezárása, amely módszert adaptálták a pozitív falsaroknál is. A lépcsőházat határoló profilüveg szerkezet térdfalára egyáltalán nem vezették fel a szigetelést.

6. kép

A 6. képen látható felépítmény szegélyezése egyenesen káprázatos. A szigetelőlemezek felvezetési módján és a lemezátlapolások minőségén túl felhívom a figyelmet a felépítmény pozitív sarkának szigetelésére is.

7. kép

A 7. képen látható, hogy egy sikeres pályázat nyomán már készül a homlokzati falak utólagos hőszigetelése expandált polisztirolhab lemezekkel. Persze csak „spórolósan” (a hőszigetelő táblák vastagsága 7 cm), tervek nélkül. Kérdés, hogy az újbóli tetőfelújítás során hogyan csatlakoztatják majd ezt – az egyébként meglehetősen labilisnak látszó – attikaelemek felső oldali hőszigeteléséhez. Ha ugyanis most a fallefedéseket lecserélik, az új bádogos szerkezet nem lesz alkalmas az attikafalak belső és felső oldali hőszigetelésének lefedésére.

Idetartozik, hogy bár ajánlatomban nem csak a tető és a tetőszerkezetek részletes felmérésére, a felújítási lehetőségek elemzésére, szakértői vélemény és részletes költségvetési kiírás elkészítésére vállalkoztam, a mindössze 2,5 mérnöknap-díjnak megfelelő pénzügyi ajánlatot túl borsosnak találták. Nyilvánvaló, hogy ez után az következik, ami sajnos az esetek döntő többségében. Jelentkezik majd 3-4 „Mekk mester”, akik felújítási tervek készítésére alkalmatlanok, csupán 1-2 oldalas, zavaros műszaki tartalom publikálására jók. A közös képviselő senkit nem kér fel az ajánlatok minősítésére, de kiválasztja a legolcsóbb ajánlatot. A lakástulajdonosok egy része úgy véli, hogy a közös képviselő összepaktált a nyertes vállalkozóval.

A nyertes vállalkozó beszerzi a piacon található legolcsóbb (gagyi) szigetelő- és kiegészítő anyagokat. Teheti, hiszen ajánlatában nincsenek rögzítve az anyagminőségek. Ajánlatot tesz a műszaki ellenőr személyére, amit a közös képviselő elfogad, hiszen nincs saját elképzelése, és még bízik a vállalkozóban (a továbbiakat a tisztelt olvasó fantáziájára bízom…).

Mivel felújítási terv nem készült, a nyertes vállalkozó a szerkezeti részletek kialakítását a „munkaminimum” elvén határozza meg. Szerencsés esetben van a csapatában legalább egy ember, aki már szigetelt tetőt korábban. A garanciális időben bekövetkezett károsodások okait a vállalkozó a tető nem rendeltetésszerű használatában látja, nem ismeri el saját hibájának. Jó esetben még foltozgat egy kicsit, hacsak nem szűnt meg a cége.

Néhány év múlva következhet a harmadik tetőfelújítás.

 

Osztroluczky Miklós
mosztro@gmail.com

Be Sociable, Share!

parajumpers pas cher parajumpers pas cher tn pas cher nike tn pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet moncler outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet moncler outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose saldi golden goose saldi