Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest, Pf.: 92

<< >>

Kiemelt cikkeink

Rácsostartó

Vékonyfalú acél profilokból

Kotormán István

Kőzetgyapot

A szálas hőszigetelések új generációja

Lestyán Mária

Könnyűbeton

Erkélyépítés

Liapor

Megjelent az Építés Spektrum legújabb száma

hétfő, szeptember 6, 2010 @ 02:09 DU. Author: Révúti Károly

A tartalomból:

FALSZERKEZETEK

Dr. habil Kocsis Lajos rendszeresen gazdagítja lapunkat épületfizikai elemzéseivel. Mi tagadás, sokaknak szükségükvan ezekre az ismeretekre, hiszen az épületfizika tudománya kevéssé népszerű. Most a homlokzati hőszigetelések mechanikai rögzítésének hőhídhatását elemzi cikkében, kitérve a dűbelek hőhídhatásának számítási eljárására a vonatkozó európai útmutató alapján, a dűbelek ajánlott beépítési darabszámára, a különböző dűbeltípusok pontszerű hőhídveszteségi tényezőire. Egy figyelemre méltó épületegyüttest adtak át nemrég az Új Buda üzletközpontban. A Fekete Antal által tervezett házak közül a leglátványosabb épület különleges fémlemez homlokzatburkolatának építését mutatja be ifj. Puskás András.

KÖNNYŰSZERKEZETEK

Váradi Julianna a könnyűacél vázas homlokzati falszerkezetek hazai alkalmazásáról írta Ph.D értekezését, amelynek rövid kivonatát tartalmazza a cikk. A szerző a téma aktualitását abban látja, hogy a könnyűszerkezetes homlokzati falszerkezetek hazai alkalmazása szükségessé teszi e szerkezetek célszerű kialakításának, hőtechnikai és páratechnikai tulajdonságainak jobb megismerését, segítséget nyújtva ezek racionális szerkezettervezéséhez.

MAGASTETŐK

Riport keretében mutatjuk be az Év Tetője 2009 pályázat nívódíjas magastetőjét, amelyet Siófokon alkotott az egyik legismertebb tetőfedő mester, Knittel Ferenc, aki nem először nyerte meg a pályázat fődíját.

FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET

A Holcim Alapítvány a Fenntartható Építésért (Holcim Foundation for Sustainable Construction) 2010 áprilisában Mexikóvárosban a neves Universidad Iberoamericana jezsuita egyetemen tartotta találkozóját, Reinventing Construction témakörben, a fenntarthatóság legszélesebb aspektusainak vizsgálatára. A világ 39 országából érkezett 270 neves építész, mérnök, a kormányzati, civil és üzleti szféra képviselői fenntartható építészetről alkotott gondolatait és ötleteit mutatta be a találkozó, melynek fő irányvonalait foglalja össze dióhéjban Dr. Novák Ágnes.

ÉPÜLETENERGETIKA

Egyes épülettulajdonosok igénye és az új épületfelújítási pályázatok követelményrendszerének várható előírásai révén egyre gyakoribb feladat már ma is az épületek auditálása. Ezt sokan összetévesztik az épületek energetikai minőségtanúsításával, holott a két eljárás a lényeget és az eredményeket tekintve is eltér egymástól. Dr. Emhő László , a hazai auditorképzés megteremtője és vezetője bemutatja az auditálás lényegét, elvi felépítését és részleteit. A cikket a következő lapszámban folytatjuk.

Be Sociable, Share!

parajumpers pas cher parajumpers pas cher tn pas cher nike tn pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet moncler outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet moncler outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose saldi golden goose saldi