Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest, Pf.: 92

<< >>

Kiemelt cikkeink

Rácsostartó

Vékonyfalú acél profilokból

Kotormán István

Kőzetgyapot

A szálas hőszigetelések új generációja

Lestyán Mária

Könnyűbeton

Erkélyépítés

Liapor

Új Széchenyi Terv: gyorselemzés

kedd, augusztus 10, 2010 @ 11:08 DE. Author: Révúti Károly

Az AAM Tanácsadó Zrt. 2008 decembere óta készít Gyorsítósáv címen elemzéseket az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) felhasználásáról. Az AAM szakértői megvizsgálták az Új Széchenyi Tervet (ÚSZT), a korábbi Gyorsítósáv tanulmányokban is már alkalmazott szempontok szerint. A gazdaságélénkítést és –fejlesztés szempontjai mellett az elemzés kiterjedt a várható költségvetési hatásokra.

Az elemzők véleménye a következő hat pontban foglalható össze:

1. Az ÚSZT következetes végrehajtásával, az IMF-fel kötött hitel-megállapodás nélkül, a piacról is menedzselhető a költségvetési deficit.
2. Az ÚSZT sokkal fókuszáltabb, mint az ÚMFT, így a megvalósítására reálisabb esély van;
3. Az ÚSZT kellő mértékben koncentrál a gazdasági teljesítmény növelésére, a gazdaságélénkítésére, így vélhetően képes lesz gazdaságilag fenntartható fejlődést elérni;
4. Az ÚSZT által megfogalmazott kitörési pontok tényleges esélyt kínálnak arra, hogy négy-öt éven belül nemzetközileg is versenyképes ágazatok jelenjenek meg a gazdaságban;
5. Az ÚSZT által megfogalmazott prioritások (KKV-preferálása, a kiválasztott ágazatok) magukban hordozzák a jelentős mértékű munkahelyteremtés lehetőségét kettő-négy év távlatában;
6. Az ÚSZT egyes céljai alkalmasak arra, hogy megfelelő forrásallokáció mellett már rövidtávon is jelentősen javítsák a magyar költségvetés egyenlegét;

Az ország jelenlegi helyzetében kiemelt jelentősége van a munkahelyteremtésnek és a költségvetési egyensúly megőrzésének.

Az elemzés alapján ezt a két célt a vitára bocsátott terv az épületek energiafogyasztásának csökkentését célul kitűző eleme valósíthatja meg a leghatékonyabban, különösen, ha a felújítások jelentős mértékben a közszféra épületállományára is kiterjednek. Több uniós ország sikeres példája bizonyítja, hogy az épületek energetikai korszerűsítésével jelentős energia-megtakarítás érhető el, hiszen az épületek fűtése-hűtése jelenti a legnagyobb tételt a lakosság és a közületek energiafogyasztásában.

A fűtési célú energiafogyasztásában kiemelkedő szerepet tölt be a gázenergia, amelyet túlnyomórészt importból szerez be az ország. Emiatt Európában a külföldi energiaforrásoknak hazánk kitettsége a legnagyobb. A gázenergiára fordított költség emellett jelentősen terheli a háztartások és a magyar állam költségvetését is. Az épületek energiatudatos felújításával a lakókörnyezet minősége is javul, valamint jelentősen csökken a CO2 kibocsátás is.

Egy megfelelően megtervezett energiatakarékosság-ösztönzési állami program elsősorban az építőipari kivitelezéssel foglalkozó kis és középvállalkozásoknak jelenthet megrendeléseket, és ezen keresztül növelheti a képzetlen munkaerő foglalkoztatási lehetőségeit, valamint a magyar gyártású építőanyagok iránti keresletet. A tapasztalatok szerint ezáltal hatékonyabban lehet támogatni a kis és középvállalkozásokat, mint a közvetlen vissza nem térítendő támogatásokkal, amelyek sok esetben eltérítik a vállalkozókat a piaci viszonyok követésétől.

Az épületenergetikai fejlesztések ösztönzése az építőipari kis és középvállalkozások megrendeléseinek növelése által már rövidtávon kiváló lehetőséget jelent a gazdaság élénkítésére. Középtávon, 3-5 éven belül pedig újabb kedvező hatás jelentkezik a lakossági fogyasztás növekedése révén, amelynek forrását a fejlesztések miatt képződő energia-költség megtakarítás kínálja majd.

Az AAM számításai szerint az így ösztönzött energetikai korszerűsítő beruházások hatásaként akár 200 milliárd forinttal növekedhet a költségvetés ÁFA és SZJA bevétele középtávon, a megtakarított energiaköltségek miatt felszabaduló többletforrás elfogyasztása következtében 60-120 milliárd forint további ÁFA többlet is keletkezhet. A háztartások kisebb energetikai jellegű kiadásai miatt akár 25 milliárd forinttal csökkenhet a költségvetésből finanszírozott szociális támogatások összege, és többszáz milliárd forinttal csökkenhet a közszféra energiaköltsége is.

A program feltételrendszerének megfelelő kialakításával olyan lakossági kereslet támasztható, amely lökést adhat az épületgépészeti megoldásokat gyártó hazai iparnak is. A magyarországi vállalkozások előnye pedig még tovább növelhető a zöld közbeszerzés alkalmazásával is. Megfelelően integrált megközelítéssel egy nemzetközileg is versenyképes magyar ipari szektor építhető ki, amely az exportképes termékeken keresztül kitörési pontot jelenthet a magyar gazdaságnak.

A fenti pozitív hatások eredőjeként akár már 2011-ben százmilliárd forint értékben javulhatna a költségvetési egyenleg, amely elkerülhetővé teszi a Nemzetközi Valutalap által javasolt, a gazdaság teljesítményét újra visszafogó lakossági megszorítások bevezetését.

Be Sociable, Share!

parajumpers pas cher parajumpers pas cher tn pas cher nike tn pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet moncler outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet moncler outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose saldi golden goose saldi